Kelemen HUNOR: Vom discuta la Cotroceni despre Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Acolo sunt PROBLEME

Kelemen HUNOR: Vom discuta la Cotroceni despre Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Acolo sunt PROBLEME
Publicat: 23/10/2018, 14:50

Întrebat, marți, de corespondentul MEDIAFAX care este mandatul delegației UDMR la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni pe justiție, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a spus că atunci când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupției, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri și persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate.

„Importante în această poveste sunt Codul Penal și Codul de Procedură Penală, nu neapărat legile justiției deoarece acolo se pot face corecții dacă cineva consideră că sunt necesare, dar nu acolo sunt problemele cele mai importante. Din raportul Comisiei de la Veneția și din deciziile CCR s-a conturat că sunt probleme la Codul de Procedură Penală care ar trebui să intre în Parlament sau Guvern, prin alte mijloace constituționale, să pună de acord cu decizia CCR acest cod, iar atunci vor trebui luate în considerare sugestiile și propunerile din raportul Comisiei de la Veneția care se referă la aceste aspecte importante. Sunt în acest raport și câteva aspecte care ar necesita amendarea Constituției. Când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupției, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri și persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, raportul Comisiei de la Veneția trebuie citit foarte atent și trebuie văzut dacă și ce se poate prelua din sugestiile formulate.

„Pe de altă parte, deciziile CCR trebuie să intre în dezbatere, iar Codul de Procedură Penală trebuie pus de acord cu aceste decizii. Acum trebuie să vedem ce dorește majoritatea parlamentară, ce doresc celelalte partide din Parlament, deoarece sunt mai multe posibilități, una fiind dezbaterea parlamentară”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a explicat că raportul Comisiei de la Veneția vorbește în textul introductiv de lipsa de transparență, de lipsa dezbaterii publice și de rapiditatea cu care au fost adoptate cele două coduri, critici care, din punctul său de vedere, sunt corecte doar pe jumătate, în condițiile în care amendamentele și modificările anterioare la ambele coduri nici nu au intrat în dezbaterea Parlamentului.

„Nu a existat deloc transparență, nici când Guvernul Boc le-a adoptat prin asumare, nici când alții au venit cu ordonanță de urgență. Cred că dezbaterea parlamentară ar trebui să fie prioritatea numărul unu, dar dacă vrem să rezolvăm rapid și în spiritul deciziei CCR și ținând cont de sugestiile Comisiei de la Veneția, atunci există și calea răspunderii Guvernului. În acest caz se pot depune amendamente, este și dezbatere și posibilitatea de a depune moțiune de cenzură. Probabil că asta ar fi una dintre modalitățile corecte”, a precizat Kelemen.

Președintele UDMR consideră că varianta OUG nu ar fi fezabilă iar o dezbatere parlamentară, în actualul context politic și în perspectiva alegerilor de anul viitor, nu va ajuta foarte mult deoarece guvernanții și opoziția ar intra, imediat, într-un război politic.

„Eu cred că dacă marea majoritate a spectrului politic va fi de acord că aceste modificări trebuie făcute și trebuie făcute cât mai repede, atunci varianta asumării Guvernului ar trebui să fie una dintre modalitățile de luat în calcul. Dar asta depinde de Coaliție„, a conchis liderul Uniunii.

Delegația UDMR care va participa, miercuri, de la ora 17, la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, și va mai include liderii grupurilor parlamentare de la Senat și Camera Deputaților precum și doi parlamentari din comisiile juridice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×